Lodewijk Rondeboom heeft op maandag 7 februari de eerste lammetjes van dit jaar geadopteerd. De tweeling, geboren op zaterdag 29 januari is vernoemd naar Cornelis Sebastiaan Buys Ballot.

Het rammetje kreeg de naam Cornelis, het ooitje heeft de naam van zijn moeder gekregen en heet vanaf nu Elisabeth. Met de adoptie is gelijk het startsein gegeven voor de lammetjesactie waarbij mensen de kudde kunnen steunen door voor € 20,- een lammetje te adopteren. Tegelijkertijd start de Schaapskudde Epe-Heerde een wervingsactie voor donateurs. Donateur worden kan al voor € 10,- per jaar. Wie het eerste jaar minimaal € 50,- doneert, ontvangt in 2022 het nieuwe boek “Een oase in het Heerderdal” van Lodewijk Rondeboom.

De link met de Schaapskudde Epe-Heerde is jaren geleden al gelegd. Als terreinbeheerder werkte Lodewijk Rondeboom in de periode 1985-2000 op landgoed De Dellen. Doordat ook de Schaapskudde regelmatig in dit gebied rondloopt, voerde Rondeboom vele gesprekken met zowel Teun als Lammert Niesing. Tijdens zijn werk op de Dellen kreeg Rondeboom een grote belangstelling voor de cultuurhistorie van het gebied. In de periode 2000 tot 2003 interviewde hij, samen met Harm Sleurink, destijds GLK-vrijwilliger, een aantal oud-bewoners. Deze gesprekken leverden, samen met de vele historische documenten uit het Nationaal Archief en verschillende streekarchieven, een schat aan informatie op! “Genoeg om een boek mee te vullen“, aldus Rondeboom en zo kwam in 2003 het boek ‘Een oase in het Heerderdal, de geschiedenis van landgoed De Dellen’ uit.

Na zijn pensionering in 2012 vond hij, dankzij de digitalisering van de archieven, beetje bij beetje steeds meer historische informatie over De Dellen. “Het vinden van deze puzzelstukjes vergelijk ik weleens met schatgraven en het speciale gevoel dat je ervaart wanneer je iets belangrijks hebt gevonden. Zo stuitte ik op een bezwaarschrift uit 1803 tegen de komst van H.W. Daendels ondertekend door meer dan 100 inwoners van Heerde en correspondentie tussen Cornelis Sebastiaan Buys Ballot (de zoon van de weerkundige) en de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij over het beheer van De Dellen in de periode 1917-1929. Naar aanleiding van alle ‘nieuwe puzzelstukjes’ heb ik in november 2019, in overleg met Het Geldersch Landschap, het besluit genomen om te gaan werken aan een gewijzigde herdruk en deze in eigen beheer uit te geven”, aldus Rondeboom. Het vernieuwde en uitgebreide boek “Een oase in het Heerderdal” is inmiddels klaar en ligt vanaf 18 maart in de lokale boekwinkels. Ook is het vanaf dan te koop via de gelijknamige website.

De Schaapskudde Epe-Heerde kan blijven bestaan dankzij bijdragen van de gemeenten Epe en Heerde en de provincie Gelderland, de verkoop van lammeren én giften van particulieren, verenigingen en bedrijven. Deze financiële steun is van groot belang. Het beheren en gezond houden van de kudde is een kostbare zaak. Uw steun daarbij wordt bijzonder op prijs gesteld! De kudde steunen kan op verschillende manieren. Wie een lammetje wil adopteren of wie donateur wil worden, kan daarvoor terecht op de website van Schaapskudde Epe-Heerde via: https://schaapskudde-epe-heerde.nl/.